Network: slow network when connecting computer via phone - any ideas?

  • 0
  • 1
  • Question
  • Updated 4 years ago
  • Answered
  • (Edited)
Merged

This conversation has been merged. Please reference the main conversation: Polycom Phone Firmware Update (VVX Model)

Hello,

I am IT consultant for an office that uses ring central phones. Recently some of the users have started having issues with very slow network speeds (< 5mbps) and I have narrowed it down to SOME of the phones. They use VVX-500 desk phones, connected to a network switch. They use power adapters, not POE. So far I've confirmed that TWO of the phones are causing the issue, and have confirmed that some (I tested two) are fine (full 100mbps throughput) 


When I take the network cord out of the phone, plug right into a computer, it tests at 100mbps. Put same network line into phone, then run network line from computer to the back of phone, it tests < 5mbps. This seems to have started recently, the users move a lot of data so they would have noticed it quickly. One user claims his phone did a "large update" shortly before the slow network speed was noticed. I am not sure how to get the firmware versions out of the phones

I talked to ring central support, they didn't have a lot of ideas but suggested taking HD Voice off of the phones. This did not help. 


Can anyone else advise? 

phones are in canada, though I doubt that's relevant. phones have been rebooted. 

Please let me know if you need any additional information to assist

thanks!
Photo of Chris Sawatsky

Chris Sawatsky

  • 152 Points 100 badge 2x thumb

Posted 4 years ago

  • 0
  • 1
Photo of J.B. Ferguson

J.B. Ferguson, Champion

  • 38,104 Points 20k badge 2x thumb
Chris,

There was a newer update that fixed this issue. See this thread.

https://community.ringcentral.com/ringcentral/topics/drastic-internet-speed-difference-direct-connec...

It's also important to note that you have to physically pull power from the Polycoms to initiate the new firmware.

Settings-->basic-->Restart Phone does not work.

Pulling power does.
(Edited)
Photo of Kim

Kim, Alum

  • 44,164 Points 20k badge 2x thumb
Thx Jan!

@Chris - what firmware version are you on?
Photo of Chris Sawatsky

Chris Sawatsky

  • 152 Points 100 badge 2x thumb
firmware 4.1.8.0983 - fast
firmware 4.1.8.0628 - slow

thanks guys! a couple of power cycles and we're back to normal
Photo of Matt Mikolajczyk

Matt Mikolajczyk

  • 1,414 Points 1k badge 2x thumb
Latest firmware ver 5.4.2.6722 release 9/7/16 also has normal speeds. No more throttling!! However, the Blind Transfer has disappeared and you have to hold the Transfer button again to get it!

This conversation is no longer open for comments or replies.